PvdA met vier zetels is niet de eerste keuze voor aanvulling college

Voor buiten staanders was het simpel. PLOP met vier zetels uit het college en de PvdA met vier zetels kan het college dus weer aan een meerderheid helpen. Maar de conclusie van Rein Munniksma is, dat hij zich zal richten “op een college dat gedragen, wordt door 5 partijen.”

Vier zetels     De afgelopen anderhalf jaar zijn drie wethouders opgestapt. Munniksma zegt hierover, dat “dit de gretigheid om deel uit te maken van het college van B&W niet heeft bevorderd.” Uit de gesprekken die Munniksma heeft gevoerd werd duidelijk dat “voor de coalitievorming en de gehele raad in de komende tweeëneenhalve jaren een inspirerend samenspel van college en raad van belang is.” Uit de gesprekken met de partijen heeft Munniksma de conclusie getrokken “dat er niet direct een wenkend perspectief was.” Omdat de PvdA de enige partij is die vier zetels kan leveren heeft Munniksma daar als eerste mee gesproken. Zijn conclusie is “dat op inhoud deelname van de PvdA tot de mogelijkheden behoort.”

Chemie Om Assen de komende tweeënhalf jaar te besturen is meer nodig dan een meerderheid in de gemeenteraad. “Er moet ook chemie zijn, over en weer, om samen sterker verder te gaan.” Tussen de regels door is te lezen dat de mogelijke PvdA wethouder Albert Smit niet bijdraagt aan die gewenste chemie. Munniksma schrijft, dat “Voor deelname aan het dagelijks bestuur van de gemeente de PvdA zal moeten kiezen voor een frisse en bij voorkeur ervaren wethouder.” Dat deze wethouder een inwoner van Assen zou moeten zijn, is volgens Munniksma iets dat op de tweede plaats komt. Die frisse wethouder is blijkbaar niet de ervaren Albert Smit.

Conclusies     De ChristenUnie, VVD en GroenLinks zijn “geschikte partners om onderdeel te zijn van een vernieuwd college.” Maar een simpele doorstart van het huidige college is niet aan de orde. Andere partijen kunnen alleen geïnspireerd worden, als er “een breder draagvlak is voor beleidsvoorstellen.” Om tot een college te komen dat steunt op een brede meerderheid in de raad zijn volgens Munniksma “tenminste twee partijen nodig.”

Maar als er grote waarde gehecht wordt aan, het bij deze tijd horende, samenspel tussen college, raad en inwoners van Assen is ook een minderheidscollege een optie. Munniksma komt tot deze mogelijkheid omdat de afgelopen tijd vaak is gebleken dat verschillen in de raad overbrugbaar zijn. Munniksma gaat op zoek naar twee partijen en zelfs een minderheidscollege behoort tot de mogelijkheden.

Munniksma besluit met “Vandaar dat ik me nu richt op een college dat gedragen, wordt door 5 partijen. Daarbij zet ik de stap van verkenner naar informateur.”

Mijn conclusie: de PvdA staat blijkbaar niet te trappelen om mee te doen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.