Omdat muziek verbindt

Het thema van de Vredesweek 2019 is: VREDE VERBINDT OVER GRENZEN. Tijdens een drietal Vredesconcerten in de Vredesweek vraagt de Nederlandse Bach Academie (NBA) aandacht voor de basis van onze vrede, onze vrijheid en onze democratie. De focus ligt daarbij op het luisteren. Want vrede is uiteindelijk pas mogelijk als je echt naar elkaar kunt luisteren.

We willen de vrede vieren, maar ons ook realiseren welke offers daarvoor nodig zijn geweest. De NBA vindt het belangrijk om de jongere generatie bij haar concerten te betrekken en daarom hebben twee koorscholen een actief aandeel in het programma.

Foto NBA Vredesconcert © Niels Remigius

De Vredesconcerten worden uitgevoerd door het koor en het orkest van de NBA, in samenwerking met de koorscholen Roden Girl Choristers en het Martini Jongenskoor. De concerten vinden plaats * in de Trinitaskerk te Heerenveen op 20 september om 20.15 uur, * in de Koepelkerk te Smilde op 21 september om 20.15 uur, * in het Koepeltheater te Leeuwarden op 22 september, 15.30 uur.

Programma: Op het programma staan onder andere het Utrecht Te Deum en het Jubilate van Georg Friedrich Händel (1685-1759). Dit werk is gecomponeerd om de Vrede van Utrecht van 1713 te vieren die de Spaanse successieoorlogen beëindigde. De Vrede van Utrecht mag als fundament worden gezien voor onze hedendaagse grondwet en democratie.

Daarnaast worden werken uitgevoerd van Charles Villiers Stanford (1852-1924), Bainton (1880-1956), Ireland (1879-1962) en Henry Purcell (circa 1659 – 1695). Een deel van het repertoire wordt door de afzonderlijke koorscholen gezongen, een deel door beide koorscholen en een deel door het koor van de NBA waar ook een aantal jongeren van de koorscholen aan deelnemen.

De muziekstukken worden afgewisseld met teksten van bisschop Desmond Tutu, Martin Luther King en de Dalai Lama.

Het professionele barokorkest begeleidt de muziek van Händel en Purcell. De overige muziekstukken vragen een groot romantisch gestemd orgel. Organist is Gerwin Hoekstra. Het vredesconcert staat onder leiding van Hoite Pruiksma als dirigent met Hanneke Wierenga als concertmeester en Gooitsen Eenling als regisseur.

In Heerenveen en Leeuwarden is een Ambassade van Vrede gevestigd waarmee zal worden samengewerkt. Het publiek in Leeuwarden wordt uitgenodigd het manifest Frede Fan Fryslan te ondertekenen.

Tickets
Kaarten zijn verkrijgbaar via www.nederlandsebachacademie.nl. en een aantal boekhandels (zie voor de adressen genoemde website)

Kom je met een groep van tien of meer personen? Dan loont het om een groepsticket te kopen: je ontvangt dan een korting van 25%.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.