Nieuwe inkoopprocedures om oplopende tekorten aan te pakken

Kaders voor het inkoopproces voor de Jeugdwet en WMO moeten de kosten voor het Sociale Domein binnen de perken houden. De raad stemde in met het voorstel. Een voorstel van de SP om ook de werkgelegenheid daar bij te betrekken werd verworpen.

Binnen het Sociale Domein lopen vooral de kosten voor de Jeugdhulp uit de hand. Scherp inkopen is een mogelijkheid die stijgende kosten te beperken. Dat scherp en doelgericht inkopen is omschreven in 15 kaders. Een week geleden is in de consulterende vergadering dit voorstel uitgebreid aan de orde geweest. Afgezien van de SP, hadden de andere fractie weinig nieuws te melden. Ze herhaalden hun standpunten van een werkgeleden nog maar weer.  

D66 legde de nadruk op samenwerken. ChrU vroeg aan dacht voor kinderen. De VVD wilde een betere controle van de bestede uren. 50+ pleitte voor een efficiënte inkoop. Het CDA betoogde dat het zou moeten gaan om hoogwaardige en kwalitatief goede zorg en minder om beheersing van de kosten. PLOP wilde de kosten beheersen door de administratieve druk te verminderen. PvdA riep de zorgaanbieders op naar zichzelf te kijken en met tips voor besparingen te komen. GroenLinksriep het college op in het vervolg de Participatieraad eerder te betrekken in dit soort processen.

Jannie Drenthe (SP) vond dat de werkgelegenheid in de zorg onder belicht was. Zij wilde daarvoor meer aandacht. Wethouder Harmke Vlieg zei dat deze inkoopprocedures was opgezet om de kosten te beheersen. De werkgelegenheid is in de eerste instantie de verantwoordelijkheid van de zorgverleners. De andere fractie betoogden dat er op dit moment een tekort is aan zorgmedewerkers. Maar de SP diende toch een amendement in om als 16e kader toe te voegen, “deze inkoop mag niet leiden tot aantasting van de werkgelegenheid in de branche.” Een amendement dat door wethouder Vlieg werd afgeraden.

Dit amendement werd verworpen, omdat alleen de SP voor stemde.

Het voorstel om te komen tot een nieuw inkoopbeleid voor de Jeugdhulp en de WMO werd unaniem aangenomen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.