Nieuwe Enkeerdbrug, een brug te ver?

De Enkeerdbrug in Marsdijk wordt vervangen door een nieuwe beweegbare brug. Aanvankelijk zou één en ander gerealiseerd worden voor € 700.000. De laagste offerte lag echter € 430.000 hoger. De raad werd gevraagd dit bedrag beschikbaar te stellen.

Clemens Otto (50+) was van mening dat de restauratie van de huidige brug ook een goede oplossing zou zijn. Hij wilde van het college weten wat de invloed op de afstandsbediening zou zijn, na het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Ook Hans Marskamp (GrL) wilde weten of de huidige brug niet gerenoveerd kon worden. Uit de technische antwoorden van het college was gebleken dat dit “voor de helft van de kosten zou kunnen.” Ook wilde hij weten hoe lang de gerenoveerde brug mee zou gaan. Luc Rengers (PvdA) adviseerde het college te onderzoeken of er geen subsidie te krijgen was bij de provincie Drenthe en de regiovisie Groningen-Assen. Bas Ananias (SP) wilde van het college weten of toekomstige krediet aanvragen met deze toezegging niet meer voor zouden komen.

Richard Klok (VVD) stelde vast dat de extra aanvraag van € 430.000 er op wees, “dat er slecht was begroot.” Ook hij was een voorstander van het renoveren van de bestaande brug omdat die prima in het landschap paste.

Wethouder Janna Booij zei dat onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat de brug vervangen moet worden. Door de opening van de Blauwe As, is er meer scheepvaart, waardoor de brug vaker open en dicht moet. Het gaat om een oude brug. Dat betekent ook na de renovatie veel onderhoud. Bij een nieuwe brug wordt de komende jaren in ieder geval gewonnen op de onderhoudskosten. De huidige brug voldoet ook niet als onderdeel van de aan te leggen fietssnelweg. Wethouder Booij zegde toe, navraag te zullen doen bij de provincie naar subsidiemogelijkheden.

Hoe het zit met de bediening op afstand kan de wethouder geen antwoord geven. “dat is pop dit moment ene te technische vraag. Ik kom daar schriftelijk op terug.”

Aan het eind van de vergadering bleek dat nog niet alle fractie overtuigd waren dat nieuwbouw beter is dan renovatie. Dus afwachten tot volgende week donderdag als er gestemd moet worden over het voorstel. Wellicht is de nieuwe brug, een brug te ver.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.