Minder aanbod van huur- en koopwoningen in Assen

Er wordt flink gebouwd in Assen, maar het is nog wel te weinig. Er zijn de eerste helft van dit jaar minder woningen verkocht dan in voorgaande perioden. En er kwamen minder huurwoningen beschikbaar.

Verhoogde bouwactiviteit     Vooral in de koopsector is sprake van een verhoogde bouwactiviteit. In de eerste helft van 2018 werden 136 woningen opgeleverd, 113 nieuwbouwwoningen en 23 appartementen door verbouw van bestaande panden.

165 huurwoningen werden gesloopt om te worden vervangen door nieuwbouw. Op dit moment zijn er in Assen 440 woningen in aanbouw. 

Minder woningen verkocht     Er blijft vraag naar koopwoningen door een hoog consumentenvertrouwen en een stabiele lage hypotheekrente. Maar het aanbod van zowel bestaande als nieuwe woningen nam in de eerste zes maanden van dit jaar verder af. In de afgelopen 10 jaar was er niet eerder sprake van zo weinig aanbod. Dus werden in het afgelopen halfjaar minder bestaande en nieuwbouw woningen verkocht. Bestaande woningen werden het afgelopen halfjaar gemiddeld na 37 dagen verkocht. Dat is 6 dagen korter dan in de 2e helft vorig jaar.

Spanning in de huursector     Ook in de huursector is meer vraag naar woningen dan aanbod. Door renovatie activiteiten is een deel van de voorraad huurwoningen tijdelijk niet beschikbaar. Want het kost nu eenmaal tijd om gesloopte woningen te vervangen. Gevolg, een tijdelijk verminderd woningaanbod.

Niet iedere ingeschrevene is serieus op zoek naar een huurwoning. Woningcorporatie Actium kent op papier ongeveer 6500 woningzoekenden. In de praktijk blijkt dat ca 10%, dus 650 mensen, echt opzoek zijn naar een ander huurhuis in de sociale sector. Deze groep zogenaamd reguliere woningzoekenden stonden ruim 5 jaar ingeschreven voordat ze een woning kregen toegewezen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.