Meer dan 1.000 km wandelen tegen pesten en taboe op psychische problemen

Gisteren zijn ervaringsdeskundigen Tim Saalbrink (37) en Anouk Pool (23) vertrokken vanuit Ermelo om 1135 km te wandelen tegen pesten en taboe op psychische problemen. Ze doen ook Assen aan..

Ze doen dit onder de noemer Wandelen tussen 2 Werelden. Ze doen tijdens hun wandeling iedere provinciehoofdstad aan. Vandaag, 10 september, is het World Suicide Prevention Day en daarom staan ze vandaag stil bij alle mensen die door zelfdoding niet meer onder ons zijn.

Foto vlnr: Anouk Pool, Ingrid Slomp (Omroep Assen) en Tim Saalbrink. © Gert van Enk

Bijzondere vriendschap
Tim en Anouk ontmoetten elkaar in de kliniek De Zwaluw & Enk in Ermelo, waar ze beiden in behandeling waren voor psychische problemen. Tim worstelde met PTSS, omdat hij vroeger veel gepest is en Anouk was in behandeling voor onder meer depressie. Uit hun ontmoeting is een bijzondere vriendschap ontstaan: Tim had Anouk benaderd te wandelen met als doel meer aandacht te vragen voor pesten en psychische problemen, om zo andere mensen te helpen.

Organisaties die hen steunen
De organisaties die hun actie ondersteunen zijn Stichting MIND en Stichting Omgaan met Pesten. Anouk heeft vorig jaar meegedaan met Last Man Standing (dan sta je met een hele groep mensen zes uur lang op een paal om aandacht te vragen voor psychische problemen en ook geld in te zamelen daarvoor) dat door de Stichting MIND wordt georganiseerd. Voor beide organisaties gaan ze geld inzamelen door middel van hun wandeling, zodat ze hun goede werk weer voort kunnen zetten.

Mogelijkheid tot doneren
Men kan op verschillende manieren hun doel steunen. Ze hebben een evenementpagina die te vinden is op www.doemeemetmind.nl en dan zoeken op het evenement ‘Wandelen tussen 2 Werelden’. Mensen mogen ook meelopen als ze dat willen: dat staat ook allemaal op de evenementpagina hoe je dat kunt doen en hoe je je kunt aanmelden. Mensen kunnen hun ook doneren. Zo heeft De Stichting Omgaan met Pesten heeft via geef.nl een actiepagina om hen te steunen.

Een bezoek aan onze hoofdstad

Tim en Anouk doen ook een bezoek aan Assen. Ze komen op 2 november aan in Assen. Op 3 november zullen ze hun wandeling weer voortzetten richting Beilen. Mensen kunnen ook met hen meelopen: op hun site kun je de routes vinden die ze lopen en kun je ze een mailtje sturen als je mee wilt lopen. Mensen die met hen meelopen, kunnen hun verhaal aanhoren.

Stichting Zelfmoordpreventie
Ze hebben ook contact met de Stichting Zelfmoordpreventie: ze zijn bezig met een samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie, waar ze nog niet zoveel over kunnen zeggen. Over hoe ze die aandacht daarvoor in goede banen kunnen leiden en wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

De Week tegen het Pesten

De Week tegen het Pesten is van 22 t/m 27 september waarin De Stichting Omgaan met Pesten een heldenloop organiseert. Het thema van dit jaar is daarvoor ‘Helden’. Dat zal betekenen dat de laatste 5 kilometer van de wandeling op die dagen scholen met hen meelopen.

Ontmoetingen
Er staan ook een aantal ontmoetingen op het programma, zoals gisteren met burgemeester Pauline Krikke in Den Haag. Ze hebben eventueel ook een ontmoeting met iemand uit de Tweede Kamer.
Ze hopen dat op die manier nog meer mensen, als burgemeester en wethouders met hen mee willen lopen.

Meer begrip
Ze hopen door deze actie dat er meer begrip komt, zodat mensen met psychische problemen en mensen die gepest zijn of nog gepest worden, zich niet meer zo bezwaard voelen en dat het bijdraagt in dat mensen erover beginnen te praten. Dan durven meer mensen hun verhaal te vertellen, hoe moeilijk dat ook is, zodat er uiteindelijk minder mensen zijn die langdurig last hebben van bijvoorbeeld depressie of andere psychische problemen of zelfs in het uiterste geval van het leven beroven.

De route –met data – van de Wandeling tussen 2 Werelden is te vinden op www.doemeemetmind.nl/evenement/wandelen-tussen-2-werelden/tab-de-route. Hun verhaal is te vinden op www.doemeemetmind.nl/evenement/wandelen-tussen-2-werelden

1 Comment on Meer dan 1.000 km wandelen tegen pesten en taboe op psychische problemen

  1. Het is een heel goed initiatief. Heel mensen hebben of hadden er mee te maken met alle gevolgen van dien. Ik hoop dat er met het evenement veel aandacht aan dit onderwerp plaatsvindt.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.