Kunstwerk Het Filmdoek terug in Assen

Op vrijdag 11 oktober onthult wethouder Karin Dekker van cultuur het kunstwerk Het Filmdoek nabij De Nieuwe Kolk. Het Filmdoek stond voorheen aan de kop van de Vaart en krijgt nu een nieuwe plek in de directe nabijheid van bioscoop DNK.

Internationaal Filmfestival Assen     Het kunstwerk is in 1995 door kunstenares Annet Haring gemaakt in opdracht van het Vrouwen Filmfestival en aangeboden aan de gemeente Assen. Bij het festival staan vrouwen voor en achter de camera centraal. Het draagt inmiddels de naam Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) en wordt nog steeds jaarlijks in maart georganiseerd in DNK. Al veertig jaar trekt IFA met een actueel en (inter)nationaal filmprogramma veel bezoekers uit de regio en daarbuiten.

Wethouder Karin Dekker zal het, door bronsgieterij Andor Prod’Art gerestaureerde, kunstwerk vrijdag 11 oktober om 15.00 uur onthullen. Tot de grote herstructurering van de Kolk stond het beeld aan de kop van de Vaart. De nieuwe locatie is in het perkje naast de trappen naar De Nieuwe Kolk. Het Filmdoek op deze nieuwe locatie doet recht aan de herkenbaarheid van bioscoop DNK, de bekendheid van het Internationaal Filmfestival Assen en de ontwikkeling van het culturele leven in Assen.

De IFA-trofee     Elk jaar wordt de zogenaamde IFA-trofee uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van vrouw en film. Deze trofee is een kleine replica van Het Filmdoek. Begin maart van dit jaar heeft wethouder Karin Dekker die uitgereikt aan actrice en scenarioschrijfster Rifka Lodeizen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.