Kinderraad, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Het college vindt het belangrijk om kinderen in het basisonderwijs (groep 7/8) kennis te laten maken met begrippen als gemeenteraad, participatie, democratie en burgerschap. Want ook voor de politiek en het toekomstige bestuur geldt, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daarom krijgt Assen volgend jaar een kinderraad en een kinderburgemeester.

     Hierdoor worden kinderen meer betrokken bij het maken van beleid. Ook worden ze gestimuleerd om na te denken over wat voor hen belangrijk is en wat ze voor anderen kunnen betekenen. De kinderraad, bestaande uit 33 basisschoolleerlingen uit Assen, wordt jaarlijks opnieuw samengesteld. Gedurende een schooljaar zal de kinderraad een aantal keer bijeen komen om het te hebben over thema’s die spelen in de stad en die voor kinderen interessant zijn.

Kinderburgemeester     De kinderburgemeester zal worden gekozen vanuit de kinderraad. Een van de taken van de kinderburgemeester zal zijn om de bijeenkomsten van de kinderraad voor te zitten. Daarnaast zal de kinderburgemeester namens de kinderraad bij een van tevoren vastgelegd aantal momenten aanwezig zijn om samen met de burgemeester een opening te doen of ergens te spreken.

Burgemeester is ambassadeur     Met de installatie van de kinderraad geeft het college een extra impuls aan kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs om kennis te maken met de (lokale) politiek. Het college kiest voor een opzet waarin welzijnsorganisatie VaartWelzijn samen met de scholen de kinderraad en de kinderburgemeester begeleidt en ondersteunt. Burgemeester Marco Out zal als ambassadeur van zowel kinderraad als kinderburgemeester optreden.

Periode van 4 jaar     Met het samenstellen van de kinderraad en de verkiezing van een kinderburgemeester wordt begin 2019 een start gemaakt. Voor een periode van 4 jaar stelt het college de gemeente raad voor om een bedrag van 50.000 euro beschikbaar te stellen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.