Huus van de Taol houdt Drents eenakterfestival “Kört en Goed”

Voorrondes in Zeijen, Ruinerwold en Noord-Sleen, finale in Meppel

BEILEN –  Het Huus van de Taol organiseert in maart voor de derde keer het Drentstalige eenakterfestival Kört & Goed. Tien groepen gaan strijden om de hoogste eer. Ze zijn verdeeld over drie voorrondes.

Foto © HvdT

Voorronde Zeijen op 8 maart
Op vrijdagavond 8 maart spelen de eerste groepen in Zaal Hingstman in Zeijen. Crescendo uit Gieterveen, ADO uit Norg, JEL uit Annerveenschekanaal en De Madammen uit de Veenkoloniën strijden in deze voorronde tegen elkaar.

Voorronde Noord-Sleen op 15 maart
Op vrijdagavond 15 maart is de volgende voorronde in Zaal Wielens in Noord-Sleen. Bos & Co uit Zwiggelte/Meppen, De Rederijkerskamer uit Borger en Niweto uit Nieuw-Weerdinge strijden in deze voorronde tegen elkaar.

Voorronde Ruinerwold op 16 maart
Op zaterdagavond 16 maart is de laatste voorronde in Café Centraal in Ruinerwold. Toneelgroep Zwiggelte, Op de planken uit Zuidwolde en UDI uit Ruinerwold doen in deze voorronde hun best om in de finale te komen.

Bij elke voorronde krijgt het publiek eenakters te zien die tussen de 15 en 30 minuten lang zijn. Een deskundige jury beoordeelt de stukken. En de vier besten gaan naar de finale in Theater Ogterop in Meppel op zaterdagavond 30 maart. Aanvang elke keer om 20.00 uur.

Kaarten (inclusief koffie) kosten € 7,50 (voorronde) of € 10,00 (finale) en kunnen worden besteld via info@huusvandetaol.nl of 0593 – 371010.

Waarom?
Het Huus van de Taol is de organisatie die het gebruik van de streektaal in Drenthe in de meest brede zin stimuleert. Op het gebied van het toneel neemt het Drents een prominente plaats in. Het merendeel van de verenigingen in onze provincie speelt stukken in het Drents. Mensen als Herman van der Aa, Jan Veenstra, Ben ten Velde, Marga Kool, Erik Harteveld en Harm Dijkstra leveren hieraan een grote bijdrage. Het Huus van de Taol geeft het spelen van Drentstalig toneel graag een extra duwtje in de rug.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.