Hoe groen is GroenLinks?

Afgelopen donderdag diende de gemeenteraadsfractie van GroenLinks een motie in met de strekking ‘vegetarisch is de norm, biologisch vlees de uitzondering.’ Dat klinkt groen en milieubewust, maar daar zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen.

Het doel van de motie was het college op te dragen, voedsel en hapjes te serveren die vrij zijn van vis en vlees. Een belangrijk argument hiervoor is dat duurzaam consumeren essentieel is voor écht duurzaam beleid. Minder vlees eten betekent minder CO2 uitstoot. Met een vegetarisch eetpatroon is dus veel milieu winst te halen. Allemaal steekhoudende argumenten die het groene gezicht van GroenLinks moeten oppoetsen.

Sinds maart 2018 zit GroenLinks in het college van B & W in Assen, omdat ze 4 raadszetels hebben binnengesleept. GroenLinks in het college dat betekent dat ze aan de bestuurlijke knoppen kunnen draaien. En dan verwacht je van GroenLinks dat ze aan de milieuknoppen gaan draaien.

Maar dat gebeurt niet. Want sinds enige tijd staat er een ijsbaan op het Koopmansplein in Assen. Een ijsbaan die stroom krijgt van een diesel slurpende aggregaat. Hoe (weinig) duurzaam is dat?

GroenLinks was natuurlijk een echte milieupartij geweest als ze in het college voor dit plan waren gaan liggen. Een paar hapjes in het gemeentehuis verbieden is naar mijn idee etalage-groen, waarmee GroenLinks het eigen groene beeld op poetst maar nauwelijks bijdraagt aan een beter milieu. En daar waar ze wel het verschil konden maken, namelijk bij de ijsbaan op het Koopmansplein, lieten ze het afweten.

Trouwens in de motie stond nog iets opvallends. Producten met biologisch vlees moeten voor ieder die dat wenst beschikbaar zijn. En dan te weten dat Hans Marskamp de fractievoorzitter van GroenLinks, onder de naam Country Smile, biologisch varkensvlees verkoopt. Dat maakt ook duidelijk waarom biologisch vlees de uitzondering mag zijn.

GroenLinks maakt simpelweg de indruk dat besturen ondergeschikt is aan het milieu en dat laatste wordt gecompenseerd door etalage-moties.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.