Grasduinen in oude vonnissen

Workshop Rechtbankarchieven in het Drents Archief

Kom je uit een familie van roodharige messentrekkers? Had een van je voorouders iets op zijn of haar kerfstok? Of heeft er een opvallende overval plaatsgevonden in jouw geboortedorp? Je kunt het terugvinden in de archieven van de arrondissementsrechtbank Assen. 

Maar dan moet je wel weten hoe én waar je moet zoeken. Daarom geeft Drents Archief-medewerker Ferry Sieders op vrijdagochtend 22 november een workshop over dit enerverend stukje archief, speciaal voor onderzoekers die op zoek zijn naar dat ene ontbrekende, niet-digitale puzzelstukje van hun (familie)geschiedenis.

Oude prent van de Rechtbank Assen Foto (c) Aangeleverde foto

In januari van dit jaar werd bij het Drents Archief een naamindex online gezet van de 19de-eeuwse vonnissen van de arrondissementsrechtbank Assen. In deze index zijn meer dan 30.000 namen te vinden van mensen die in de periode 1838-1888 veroordeeld zijn voor kleine vergrijpen, zoals diefstal of een vechtpartij. Tijdens de workshop legt Ferry Sieders uit hoe je de index kunt gebruiken, hoe je het originele vonnis aan kunt vragen en hoe je verder onderzoek kunt doen in de rechtbankarchieven. Na afloop van de workshop kunnen deelnemers onder begeleiding aan de slag met onderzoek in originele archiefstukken.

De Workshop Rechtbankarchieven start op 22 november om 9.00 uur, duurt een uur en deelname kost € 5,-. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@drentsarchief.nl of 0592 – 31 35 23.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.