Gemeenteraad Assen is nauwelijks zichtbaar

Het Stadspanel heeft de zichtbaarheid van de gemeenteraad onderzocht. Conclusie, de gemeenteraad is nauwelijks zichtbaar. En het bezoeken van raadsvergaderingen is al helemaal niet aan de orde.

Onzichtbare gemeenteraad     Uit de enquête van het Stadspanel blijkt dat de gemeenteraad een zeer onbekend bestuursorgaan is. “Van de respondenten heeft 85 procent nog nooit een raadsvergadering bezocht.” Een belangrijke reden hiervoor is “dat zij niet weten wanneer de raadsvergadering is en wat er speelt.” Zomaar naar binnen lopen is onder die omstandigheden dan ook niet aan de orde. Ook weten zij niet altijd dat de vergaderingen openbaar zijn en dat ze altijd welkom zijn. En voor 19 procent geldt dat ze niet geïnteresseerd zijn in raadsvergaderingen.

Vergaderen in de wijk     Als er een bijeenkomst van de gemeenteraad buiten het gemeentehuis zou worden georganiseerd is 65 procent eventueel geïnteresseerd hier naartoe te gaan. Met de kanttekening, mits “het onderwerp voor hen belangrijk is.”

Berichten van de Brink     Voor veel mensen (59%) is Berichten van de Brink de belangrijkste bron van informatie over de gemeenteraad. Veel respondenten willen vooral meer informatie ontvangen over de agenda en besluiten. Van de respondenten is 12 procent zeker en 41 procent mogelijk geïnteresseerd in deelname aan ‘gast van de raad’. Maar ongeveer 45 procent krijgt de informatie over de gemeenteraad via kranten, radio, TV of websites. Uit de enquête blijkt ook dat 21 procent niets meekrijgt van en over de gemeenteraad.

Informatie per e-mail     Ook is duidelijk geworden dat de respondenten het liefst op de hoogte willen worden gehouden op de wijze waarop men nu de informatie krijgt. Maar er is ook een opvallend verschil. Want 31 procent van degene die aan de enquête meewerkten “het liefst (ook) via e-mail op de hoogte gehouden zouden willen worden.”

Maar nu wordt er vanuit de gemeenteraad nog niet gecommuniceerd per e-mail. Maar aanleiding van deze enquête gaan zal die mogelijkheid onderzocht worden.

Wereld te winnen     Er is voor de gemeenteraad nog een wereld te winnen als het gaat om de relatie en de communicatie met de Assenaren. Op basis van de enquête kunnen de eerste stappen gezet worden.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.