Gemeente Assen gaat over tot de aanschaf van bodycams voor BOA’s

Een verdeelde gemeenteraad heeft indertijd ingestemd met het aanschaffen van bodycams voor handhavers openbare ruimte (BOA’s). Het college schrijft in een brief aan de raad dat die bodycams zullen worden aangeschaft voor “een project met een looptijd van drie jaar.”

     Politiecams     Het college is niet over één nacht ijs gegaan. De gemeente Assen werkt samen met Nottinghamshire Police in het Verenigd Koninkrijk. Uit contacten met dat politiekorps is duidelijk geworden dat handhavers veel baat heeft bij het gebruik van bodycams. Bodycams hebben een de-escalerend effect en zorgen voor transparantie in het handelen van zowel de handhavers in de openbare ruimte, als het (uitgaans)publiek. Uit dit contact is het gebruik van bodycams door de Asser politie voortgekomen.

Bodycams BOA’s     De camera’s bevorderen de veiligheid van de politieambtenaren en daarmee de veiligheid in de stad. Uit gesprekken met betrokkenen blijkt, dat “het gebruik van bodycams als zeer positief wordt ervaren.” Bij de BOA’s was ook vraag naar bodycams. Op grond van de tot nu toe positieve ervaringen heeft het college besloten “tot de invoering van een project voor de inzet van bodycams.” Met als doel “correct gedrag tegenover handhavers te stimuleren.” En daarnaast incidenten die ondanks het gebruik van bodycams toch plaatsvinden vast te leggen.

Vernietigen na 10 dagen     In de brief noemt het college ook een aantal regels waaraan het gebruik van bodycams binnen de gemeente Assen zal moeten voldoen. De bodycams worden pas aangezet wanneer handhavers in situaties terechtkomen die dreigen te escaleren. De beelden worden versleuteld opgeslagen op een beveiligde server en kunnen niet zomaar worden uitgelezen en de beelden mogen niet verspreid worden via internet of social media. Om burgers duidelijk te maken dat er bodycams gebruikt worden, krijgt de handhaver met een bodycam “een speciale badge op het uniform.” Als er geen sprake is van incidenten worden de beelden na 10 dagen vernietigd.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.