De raad gaat instemmen met verzelfstandiging van het TT festival

In de consulterende raadsvergadering moesten de raadsleden hun mening geven over de verzelfstandiging van het TT festival. Er was raadsbrede steun voor het voorstel.

Iedereen barst van de ambitie als het over het TT festival gaat. De voortdurende terugkerende vraag is, wie moet het organiseren?  De gemeente? De horeca-ondernemers? Commerciële exploitanten. In het verleden is alles, met meer of minder succes, al eens geprobeerd. Maar in overleg met de Asser horeca-ondernemers is nu toch besloten het TT festival onder te brengen in de Stichting TT festival. Een organisatie op enige afstand van de gemeente. De gemeente draagt financieel wel stevig bij, maar de stichting kan ook op zoek gaan naar sponsors.

De gemeenteraad was positief over het voorstel, maar zoals de raad betaamt werden er nog wel enkele aanvullende opmerkingen gemaakt.

Ronald Witteman (CDA) vroeg zich af wat er zou gebeuren als de stichting failliet zou gaan. En hij verbaasde zich dat er in het voorstel niet werd gesproken over personeel en huisvesting. Wethouder Roald Leemrijse zei dat in geval van faillissement de concessie weer bij de gemeente kwam te liggen. Personeel en huisvesting zijn een zaak van het stichtingsbestuur. De personeelskosten kwamen tot nu toe voor rekening van de gemeente, maar dat is verrekend in de jaarlijkse vergoeding aan de stichting.  André Dik (PLOP) stelde vast dat de duurzaamheid veel aandacht kreeg in het voorstel. Sjoerd Bakker (GrL) ging ervan uit dat via het verlenen van vergunningen de duurzaamheid nog kan worden aangescherpt. De wethouder zei, dat duurzaamheid wordt opgepakt in overleg met de stichting. Van de stichting wordt verwacht dat ze jaarlijks aan tonen stappen te maken. Kan de raad de stichting terugfluiten, wilde Bas Ananias (SP) weten. De wethouder reageerde met, wij sturen op ambitie via de vergunningen. Terugfluiten zou dus niet aan de orde moeten zijn. Hoe zit het met onverwachte tekorten wilde Els Moltmaker (D66) weten. Die moet de stichting zelf opvangen was het antwoord van wethouder Leemrijse. “Daar voor kunnen ze niet bij de gemeente aankloppen.” Het TT festival duurt tenminste 3 dagen. Bert Wienen (ChrU) stelde voor de uitbreiding van het festival pas na het consulteren van de gemeenteraad toe te staan. Wethouder Leemrijse vond het geen goed voorstel om jaarlijks met de gemeenteraad over de duur van het TT festival te overleggen. De duur is een zaak van stichting. Daarom staat in het stuk ook “tenminste 3 dagen.”

Tenslotte merkte wethouder Leemrijse op dat het TT festival voor iedereen is, jong
en oud. “Iedereen is welkom!”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.