De Nederlandse driekleur in en op het stadhuis

Afgelopen donderdag werd de brief van Lucas Ocken besproken waarin hij voorstelde de Nederlandse vlag in de raadzaal te hangen. De raad besloot ons nationale symbool een plaats teven in de raadszaal.

Bert Wienen (ChrU) was voor een vlag omdat die ons herinnert aan onze nationale identiteit en onze democratische grondslagen. Hans Marskamp (GrL) was van mening dat vlaggen buiten in de wind horen te wapperen. De vlag is maar één onderdeel van het Nederlander zijn. Vlaggen horen bij herdenkingen en nationale feestdagen.

Luc Rengers (PvdA) zei dat de fractie van de PvdA er neutraal in stond. Maar hij merkte wel op dat het oorspronkelijke idee, een vlag in de raadszaal, van Egbert Prent kwam, die dat voorstelde bij zijn afscheid als raadslid.

Martin Rasker (VVD) was van mening dat de vlag in de raadszaal thuis hoorde. De vlag als symbool verenigde niet alleen de raadsleden maar alle Assenaren. Lia de Ruiter (PLOP) zei trots te zijn op de Nederlandse vlag en de stad Assen, maar we zijn ook trots op Nederland en Europa. Dat zou een hele reeks vlaggen gewenst maken. Jannie Drenthe (SP) was van mening dat de Nederlandse vlag in de zaal van de Tweede Kamer thuis hoorde. Wij zijn hier in en met Assen bezig. Geef daarom de nieuwe Assenaren een boekje met de geschiedenis van Assen, was haar voorstel. Burgemeester Marco Out zegde toe dat in overweging te zullen nemen. Clemens Otto (50+) wilde niet alleen een Nederlandse vlag maar ook een vlag van Assen in de raadszaal. Remi Moes (D66) zei trots te zijn op Assen, op Drenthe, op Nederland en op Europa. Hij diende een amendement in om “een  vlag van Assen, Drenthe, Nederland en Europa in de raadszaal te plaatsen.”

Het amendement van D66 werd verworpen omdat allen D66 voor stemde. Het voorstel om de Nederlandse vlag in de raadszaal te hangen werd aangenomen met de stemmen van 50+, CDA, PvdA, ChrU en VVD voor. En de stemmen van GrL, PLOP, SP en D66 tegen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.