Contractperikelen bij Alescon

De raad zou in deze vergadering de kaders moeten vastleggen voor de begroting 2018 van de Sociale werkvoorziening Alescon. Maar vragen over verkeerd afgesloten contracten uit het verleden kregen de meeste aandacht.

Egbert prent (O.Ass) wilde meer weten over in het verleden afgesloten arbeidscontracten. Vakbond FNV stelt namelijk dat de contracten in strijd met de wet en de cao zijn en dus ongeldig. De Vakbond gaat nader onderzoek doen naar deze zaak. Dennis Boon (SP) vond dat Alescon meer aandacht moest besteden aan de verschillende doelgroepen. Nu moesten mensen samenwerken met verschillende beperkingen en met verschillende arbeidscapaciteiten. Dat gaf spanningen op de werkvloer. Vooral met statushouder om dat dat gezonde mensen zijn die hard kunnen en willen werken. Inge Eshuis (D66) zei, dat de overgang van de wet die de Sociale Werkplaatsen regelde naar de Participatie wet wat Alescon betreft nog niet van de grond komt. Bij Alescon lagen volgen haar de ontwikkelingen stil, terwijl de nieuwbouw in Assen juist opriep tot nieuw initiatieven.

alescon          Wethouder Albert Smit zei dat bij Alescon op dit moment veel goed gekwalificeerde mensen vetrekken, omdat zij de nieuwe ontwikkelingen niet willen afwachten. Het gevolg is dat de begeleiding van de werknemers ook wat onder druk staat. Daarom wordt er gewerkt aan het versneld samenvoegen van Alescon en het Werkplein Drentse Aa (WPDA). Een lastige operatie om dat WPDA 3 een samenwerking is van 3 en Alescon een samenwerking van 6 gemeenten. Hij zei toch blij te zijn dat de statushouder een tijdelijke plek hebben bij Alescon, omdat dat, naast het opdoen van arbeidsritme, een goede gelegenheid is de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen.

Wethouder Smit zei ook verrast te zijn door de actie van de FNV. De contractie waren opgesteld in 2011 vooruitlopend op de wet ‘Werken naar vermogen.’ Deze wet is er nooit gekomen, maar wel de participatie wet. Het doel was in 2011 om zoveel mogelijk mensen in dienst te nemen om wachtlijsten weg te werken. Maar als dat toen een verkeerde beslissing is geweest, zal dat gevolgen hebben voor de begroting 2018.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.