CDA vraagt zich af, hoe hitte- en klimaatbestendig is Assen?

Er is momenteel sprake van een hittegolf. Sommigen spreken zelfs van een “superhittegolf.” Onderzoeken tonen aan dat de problemen met hitte en droogte bij de gemeenten, over het algemeen, geen prioriteit hebben. Anna Hendrikse (CDA) wil meer weten over de situatie en de aanpak van het College in Assen.

Hitte-bestrijding     “Volgens hitte-experts wordt bij nieuwe (woon)projecten vaak wel rekening gehouden met hittebestrijding, maar zijn er in de praktijk nog maar weinig projecten die hitte- of klimaatbestendig zijn. Ook voor reeds bestaande gebouwen en projecten is het van belang dat er aanpassingen gemaakt worden om deze tevens hitte- en klimaatbestendig te maken,” zegt Anna Hendrikse. Het RIVM vindt het, volgens haar, erg belangrijk dat gemeenten haast maken met hitte-bestrijding. De gezondheid van mensen kan enorm te lijden hebben onder de gevolgen van hittestress en voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit zelfs levensbedreigend zijn. Maar ook dieren hebben te lijden onder de gevolgen van de hitte en ook zij kunnen hittestress ervaren. “Wij vragen ons af wat het college doet met betrekking tot nieuwe gebouwen/ projecten om deze hitte- en klimaatbestendig te maken. En wij willen ook weten of College maatregelen met betrekking tot hittebestrijding beschikbaar heeft,” aldus een gedreven Hendrikse.

Aandacht voor dieren     Het plaatsen van een schuilstal voor dieren mag niet zonder toestemming van de gemeente. Om nu te zorgen dat de eigenaren snel kunnen inspelen op de huidige situatie, wil het CDA weten of het plaatsen van schuilstallen voor weidedieren, zonder gemeentelijke toestemming, is toegestaan. “Wij moeten de eigenaren immers in staat stellen hun verantwoordelijkheid ten opzicht van hun dieren waar te maken,” betoogt Hendrikse. Ook wil zij weten of de Gemeente extra toezicht houdt op de kinderboerderijen bij bepaalde temperaturen?

Stresstest klimaatverandering     Voor het einde van 2019 moet er een stresstest zijn uitgevoerd om de gevolgen van de klimaatverandering in kaart te brengen. Gemeentes kunnen daarmee onderzoeken hoe ze zijn voorbereid op extreme weersomstandigheden. Aangezien het weer de afgelopen weken vrij extreem was en momenteel nog steeds is, vraagt het CDA zich af, “Is de afgelopen weken goed vastgelegd waar de knelpunten met betrekking tot hitte en droogte in de Gemeente Assen zich bevinden. Want meten is weten,” volgens Anna Hendrikse.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.