Bijzonder themanummer van Roet over Peter van der Velde

Zondag 25 november presentatie in Kunstencentrum K38 in Roden

In Kunstencentrum K38 in Roden wordt zondagmiddag 25 november een speciaal themanummer van het Drents letterkundig tiedschrift Roet gepresenteerd. Deze Roet staat helemaal in het teken  van de dichter/schrijver Peter van der Velde. 

Foto © Aangeleverde foto

In 2018 is het honderd jaar geleden dat Peter van der Velde werd geboren. Het hele jaar door zijn er in de gemeente Noordenveld activiteiten geweest in het kader van dit honderdste geboortejaar. De reeks activiteiten wordt nu afgerond met een expositie in K38 en het verschijnen van een themanummer van Roet. De expositie onder de titel ‘In Woord en Beeld’ toont werk van beeldend kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het literaire oeuvre van Peter van der Velde. Een belangrijk deel van dit beeldende werk is afgedrukt in deze speciale Peter van der Velde-uitgave van Roet. Verder bevat de uitgave korte beschouwingen van Drentstalige en Nederlandstalige schrijvers en dichters over hun favoriete gedichten van Peter van der Velde in combinatie met het betreffende werk. Daarnaast in deze Roet bijdragen van Rouke Broersma over de vele onderwijzers – waaronder Peter van der Velde – die actief zijn (geweest) in de wereld van de Drentse literatuur en van Ton Peters over de correspondentie die hij voerde met de Noord-Drentse schrijver. Martin Koster wijdt een beschouwing aan het Noordenvelds, de taal waarin Peter van der Velde zijn literaire werk heeft gepubliceerd en John B. Vorenkamp besteedt aandacht aan de vraag hoe het komt dat Van der Velde zijn lezers zo gemakkelijk kon bereiken.

Het themanummer van Roet  – dat tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met Fokko Rijkens en Aart Kooijman van de Stichting KC Conzep – wordt zondagmiddag 25 november gepresenteerd tijdens een literaire middag in K38, het Kunstencentum in Roden, Kanaalstraat 38. Dat gebeurt tijdens een literair programma dat begint om 14.00 uur. Acht Drentse schrijvers zullen hier eigen werk presenteren, maar vooral ook aandacht besteden aan de poëzie en het proza van Peter van der Velde. Het eerste exemplaar van het themanummer van Roet wordt deze middag uitgereikt aan Alke van der Velde, de weduwe van Peter van der Velde.

Roet is een uitgave van het Huus van de Taol / Het Drentse Boek.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.