Beleidsarme begroting slechts door toekomstige coalitie gesteund

Het college wist de meerderheid van de raad te overtuigen de amendementen niet te steunen. Bij de stemming over de beleidsarme begroting bleek dat alleen de huidige en toekomstige coalitiepartijen daarmee instemden.

Wethouder Mirjam Pauwels gaf toe dat er zaken in de begroting stonden waar de raad nog geen besluit over had genomen. Maar het waren wel zaken waarvoor de raad al wel een voorbereidingskrediet had vrij gegeven. Organisaties rekenden er daarom op dat de doorfietsroute en de verduurzaming van het Markehuus en de Marsdijkhal doorgang zouden vinden. Met de gebruikers van Markehuus en Marsdijkhal zijn daarover al afspraken gemaakt. Ook de procedures rond de doorfietsroute moeten doorgaan in verband met het aanvragen van subsidies.

Zij raadde het amendement van de versnelde uitbetaling van de rioolheffing af. Het Gemeentelijk Water en Rioleringsplan Assen 2019-2024 moet nog door de raad worden vastgesteld. Nu al terug betalen betekent vooruitlopen op beleidskeuzes. PLOP besloot het amendement versnelde teruggaaf rioolheffing aan te houden.

Wethouder Harmke Vlieg betoogde dat het niet invoeren van het abonnementstarief tot doel had een signaal af te geven naar Den Haag. Een signaal is nodig ter ondersteuning van het lobbywerk dat de verschillende partijen uitvoeren bij hun Haagse partijgenoten. Zij raadde het PvdA amendement dan ook af. Cindy Vorselman zei zich te verbazen over het feit dat de tekorten in de jeugdzorg aangepakt gaan worden door de aanpak van de schoonmaak voorziening in de WMO. Wethouder Vlieg bleef herhalen dat het in de eerste plaats gaat om het signaal.

De jeugdzorg-motie van PLOP was volgens haar ook overbodig. Vorig jaar juli zijn er afspraken gemaakt om veranderingen in gang te zetten. Afspraken die gericht zijn op inkoop bij zorgverleners en omzetbeheersing door zorgverleners.

Stemmingen

Het amendement niet schrappen abonnementstarief werd alleen door de PvdA gesteund en dus verworpen.

Het amendement schrappen doorfietsroute en niet verduurzamen Markehuus en Marsdijkhal werd alleen gesteund door CDA, PvdA, PLOP, 50+ en Deen samen 15 stemmen en dus verworpen. De (toekomstige) coalitie stemde tegen, 18 stemmen.

De motie van PLOP om budgetplafonds voor de jeugdzorg in te stellen werd alleen door PLOP gesteund en dus verworpen.

De beleidsarme begroting werd gesteund door de toekomstige coalitie ChrU, VVD, GrL, D66 en SP (18 stemmen). Tegen stemden 50+, CDA, PLOP, PvdA, Deen (15 stemmen). 

En daarmee liggen de toekomstige verhoudingen in de raad vermoedelijk vast.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.