Assen krijgt een kinderraad, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Het college stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met “het voorstel om een Asser Kinderraad met kinderburgemeester op te richten.” De raad stemde unaniem in met het voorstel, “want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.”

Remi Moes (D66) vroeg zich af of het nodig was een kinderraad en een kinderburgemeester op te tuigen. Kon hetzelfde effect, de mening van kinderen horen en ze laten proeven aan de politiek niet op een andere wijze bereikt worden. Hij stelde voor een paar maal per jaar een kindervragenuur te houden. Het gaat om basisschool jongeren. Hij wilde weten of er ook nagedacht was over de aansluiting van de kinderraad bij de jongerenraad. Lia de Ruiter (PLOP) had gelezen dat het ging om kinderen uit groep 7 en 8. Zij stelde een zittingsperiode van 2 jaar voor zodat de kinderen uitgroep 7 als groep 8 leerlingen weer in de kinderraad zouden kunnen komen, zodat er sprake is van een zekere continuïteit. Lian Heijs (ChrU) zei dat door het instellen van de kinderraad aan kinderen duidelijk werd gemaakt dat hun stem er toe doet. Bovendien komen kinderen vaak met verrassende oplossingen en alternatieven.

Burgemeester Marco Out was blij dat de raad zo positief tegenover het voorstel stond. Assen sluit aan bij een landelijke trend. Er is zelfs al een netwerk van kinderburgemeesters. Het niet om de vorm of de show. Maar het is echt de bedoeling om met kinderen van gedachten te wisselen over de stad. “We willen ze dan ook goed ondersteunen en zullen daar geld voor vrij maken. Ook van de gemeenteraad wordt wat dat betreft een inzet verwacht. De verkiezing van de vertegenwoordigers loopt via de scholen. Zij kennen inspraak organen en vandaaruit kunnen kinderen gekozen worden voor de raad. Burgemeester out was van mening dat dat aan de scholen over gelaten kon worden. Het voorstel van PLOP, zou dit proces kunnen doorkruisen.

Het voorstel om een kinderraad en een kinderburgemeester op te richten werd unaniem door de raad aangenomen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.