Assen kleurt oranje als protest tegen vrouwengeweld

Vanaf 25 november kleurt het Stadhuis van Assen oranje. Ook de Graansilo in het Havenkwartier, de Witterbrug en de Blauwe Klap staan vanaf dat moment in de oranje schijnwerpers. Met deze actie sluit de gemeente Assen zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Wethouder Karin Dekker: “In Nederland krijgt bijna de helft van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Niet iedereen realiseert zich dat. Met deze campagne brengen we dit onder de aandacht: wereldwijd, landelijk en ook hier in Assen.”

Zonnige toekomst     Met deze actie geeft de gemeente Assen gehoor aan de oproep van de lokale Soroptimisten en de Zonta Drenthe. Naast de gemeentelijke gebouwen zijn er nog meer gebouwen en objecten in Assen die van 25 november tot en met 10 december oranje kleuren. De provincie Drenthe verlicht bijvoorbeeld het Drents Museum. Ook andere partijen zijn van harte uitgenodigd om aan te sluiten en hun gebouw oranje te verlichten. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Geweld tegen vrouwen     Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld; in Nederland zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne loopt van 25 november tot 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen.

In Assen worden er tijdens deze 16 dagen verschillende activiteiten georganiseerd. De initiatiefnemers zijn dagelijks te vinden in de DNK om informatie te geven over de campagne en problematiek. Ook organiseert Zonta Drenthe op 28 november een sponsordiner in Stadscafe de Pelikaan.

Wereldwijd oranje     Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden is een vast onderdeel van Orange the World. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Time Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. Meer dan honderd landen doen inmiddels mee. Nederland telt naar verwachting dit jaar de meeste oranje verlichte gebouwen en objecten ter wereld.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.