Assen barst van de energie door meer zonnepanelen

In 2017 zijn 1.200 Asser huishoudens begonnen met het zelf opwekken van energie door het gebruik van zonnepanelen. In totaal wekken nu 2.700 huishoudens zelf 7,5 miljoen kWh aan elektriciteit op. Dit blijkt uit Energiebeeld 2017. Het geeft een overzicht van de resultaten van het eerste jaar van het uitvoeringsprogramma energietransitie.

In het eerste jaar van het uitvoeringsprogramma zijn diverse projecten uitgevoerd om inwoners te bewegen werk te maken van het isoleren van hun huis of zelf energie op te wekken. Populair was de zonnelening. In 2017 maakten 400 inwoners hiervan gebruik en vroegen 1,7 miljoen euro aan leningen. Via de isolatieveiling gingen 130 Assenaren gezamenlijk aan de slag met het verduurzamen van hun woning.

 zonnelening          In 2017 zijn voorbereidingen getroffen voor de aanleg van grootschalige energieopwekking in de vorm van zonneparken. Eind 2017 ging het zonnepark Zeijen open. Voor 2019 is een zonnepark van 20 hectare in Assen Zuid voorzien. 

Om de uitstoot van CO2 door mobiliteit terug te dringen, stimuleert de gemeente het gebruik van fietsen en elektrische auto’s. Door middel van aanbesteding wordt het aantal laadpalen de komende jaren flink uitgebreid. De gemeente liet medewerkers van Asser bedrijven kennismaken met e-bikes als alternatief voor woon-werk verkeer. Via een speciale subsidieregeling konden medewerkers € 250,- euro subsidie krijgen voor de aanschaf van een e-bike. Hiervan maakte 158 mensen gebruik.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.